Over mij

Hey! Ik ben Kenny van Elteren. Niet anders dan jij, maar het kenny anders dan dat ik net als jij een uniek levensverhaal heb. En mijn unieke levensverhaal brengt me hier. Op een website waar voor mij alles samenkomt: Creatieve expressie, holistische psychologie & maatschappelijke betrokkenheid. Allemaal met 1 doel:

Bijdragen aan een wereld waar een geïnformeerde, gezonde en liefdevolle relatie met onszelf het uitgangspunt is. Soms door te spiegelen, coachen en inspireren – maar vaak genoeg door openhartig te delen wat er bij mijzelf goed en fout gaat. Leading by example. Of zoals Gandhi zei: “My life is my message”.

Kwetsbaarheid tonen

Persoonlijk ben ik er al 31 jaar mee bezig om die geïnformeerde, gezonde en liefdevolle relatie met mijzelf vorm te geven. Wat me daarbij heeft geholpen is het gemak waarmee ik deel wat er in mij omgaat. Dit leerde ik al vroeg. Weliswaar noodgedwongen, want rond mijn 7e kreeg ik flink last van angsten voor het slapen gaan. Dit moest ik zelf ‘oplossen’ door weinig begrip over emoties in mijn omgeving. Daardoor bleef de angst aan en begon het zich ook op andere plekken in mijn leven te laten zien: Het werd een angststoornis. Ik kan je zeggen, dan leer je wel praten! Maar psychologen hielpen helaas niet. Ik voelde me ongehoord en onbegrepen. In het niet begrepen voelen vond ik rap als uitlaatklep en begon ik rond mijn 15e met het schrijven van teksten. Dat doe ik nog steeds. Creatieve expressie werkt heel therapeutisch. En is gewoon leuk!

Foto: Moritz (@captainleehooker2)

Foto: Moritz (@captainleehooker2)

Wat in de weg zit wordt de weg

Om bij leuk te komen moest ik wel door de modder. Die modder blijkt achteraf mijn grootste leermeester. De angststoornis bemoeide zich dagelijks met mijn leven – vooral in sociale situaties. Stress- en angstaanvallen tijdens gesprekken, als ik aankwam bij het eerste uur op de middelbare school, bij voorstelrondes op de Universiteit van Leiden, bij de kapper en in talloze andere situaties: Het overviel me op de meest basale momenten. Dit splitste mijn zelfvertrouwen in twee. Enerzijds lijdde ik onder angst voor alledaagse zaken en de daaruit voortkomende schaamte en onzekerheid. Maar anderzijds geloofde ik in mijn kunnen en wist ik dat ik deze emotionele problemen uit de weg moest ruimen om ook bij mijn kunnen te kúnnen en een geweldig leven te leiden. Ik koos instinctief om op de moeilijke emotie af te gaan: Angst werd mijn richtinggever. Wat in de weg zat werd de weg. Zo maakte ik met een paar vertragingen en omwegen toch stappen.

Authenticiteit

Aan de Universiteit van Leiden behaalde ik een MSc. in de Psychologie. Hier leerde ik bijvoorbeeld dat ik met mijn kritische zelfonderzoek al van jongs af aan bezig was met wat pionier Carl Jung Schaduwwerk noemde – tevens titel van mijn eerste album. Ook werd ik artiest. Ten eerste omdat ik het oncomfortabele op wilde zoeken. Ten tweede, omdat ik vond dat ik regelmatig mooie dingen schreef en dit graag wilde delen met mensen! Ondanks angst voor de spotlight 😉 Ook ben ik sinds 5 jaar coach van mensen met autisme. Hier leer ik vooral om mijn eigen gedachten en gevoelens niet te projecteren op anderen en daarmee de ander vanuit zelfloosheid te begeleiden bij hun persoonlijke groeiproces. Tot slot ben ik zélfs genieter van het leven geworden. Hoe? Mijn leven voelt zinvol. En authentiek. Ik doe wat ik wil doen, spreek mijn waarheid, draag vanuit mijn kracht bij aan andermans’ leven en maak al mijn keuzes op basis van het kompas wat nooit teleurstelt: Intuïtie. Ook leer ik boksen en zoek ik in het holistisch coachen verdieping in mijzelf en mijn coachvaardigheden.

Gezonde levenskracht

Nu ik zo mijn 30’er jaren binnenwandel besef ik me eigenlijk één ding heel goed: In termen van ‘een optimaal functionerend mens zijn’ heb ik de weg vanaf de bodem mogen beklimmen. Weliswaar met veel zoeken en ‘doorbijten’ waarvan ik soms merk dat ik er nog steeds van moet bijkomen. Maar naast het ondergaan, heb ik deze reis ook bestudeerd. Al dan niet vanuit mijn achtergrond in de psychologie, want ik herinner mij dat ik als kind van 6 ook al nieuwsgierig was naar wat nou die ‘voortstuwende kracht was die mij en alle mensen, planten en dieren leven gaf’. Haha. ‘Levenskracht, jochie’, zou ik nu tegen dat 6-jarige mannetje zeggen.

En precies dat wil ik uitdragen: Gezonde levenskracht. En het bewustzijn daarover. Want het zit in ons allemaal en is soms bedekt met slechts een laagje stof. Ik weet hoe ik dat zelf heb (terug)gevonden – en heb een paar tools in handen om anderen te bereiken. Dat doe ik met muziek, coaching en gewoon door de kalme, oprechte en liefdevolle gast te zijn die ik in het dagelijks leven ben. En oh ja, die angststoornis? Oh. Die is er nog steeds. Maar we zijn inmiddels vrienden 😉

“Van binnen schijnen.”

This will close in 0 seconds

Scroll naar boven